Lunsen en zo

Bekijk hier onze uitjes en vakanties. Je mag het lezen, maar het hoeft niet.
De opmerkingen graag via de contact pagina

DSC06773

Bekijk hier onze uitjes en vakanties. Je mag het lezen, maar het hoeft niet.
De opmerkingen graag via de contact pagina

DSC06773

Bekijk hier onze uitjes en vakanties. Je mag het lezen, maar het hoeft niet.
De opmerkingen graag via de contact pagina

previous arrow
next arrow

Dag 1

De eerste dag begon vroeg, we hadden met Paula afgesproken om 04:30 in Hoofddorp te zijn. En dat is allemaal prima gelukt, dankjewel Paula voor de lift naar Schiphol 😘

We waren ruim op tijd, het was even zoeken naar de security. Daar moesten we onze schoenen uittrekken ik moest mijn riem uit de broek halen en in de hand meenemen. We hebben ook al een tijd niet meer gevlogen, het was weer even vreemd voor ons. En voor je het weet zitten we in het vliegtuig een kleintje de cityhopper. De vlucht duurde 1 uur en 5 minuten.

Wij vinden het altijd een leuk gezicht om al die mensen men hun bagage in het gangpad te zien staan/hangen bij het uitstappen. Wij blijven rustig zitten tot er beweging in komt. De vlucht is allemaal goed verlopen we moesten dit keer achter uitstappen en konden gelijk een bus in die ons naar de terminaal bracht (10 meter).

We konden daar zo doorlopen en buiten stond bus 59 al op ons te wachten. De volgende overstap was naar de metro A. Die zagen ook al staan en daar stapte we ook gelijk in, het was de goede maar ging de verkeerde richting op. Dus de volgende halte eruit.

Een aardige dame wees ons de juiste metro en we kwamen bij de laatste overstap plaats daar gebeurde het zelfde met tram lijn 22 ook deze ging de verkeerde kant uit. Maar deze stopt wel voor ons hotel en dat is handig! Bij het hotel bleek onze kamen al beschikbaar te zijn, dat was super. We konden ons even omkleden. Want het is hier wel zomer🌞! We hadden besloten om de Praagse burcht te gaan bekijk en ons uitstapje voor morgen af te spreken.

Die burcht is super groot en mooi, en we zijn overal binnen geweest (net als een aantal schoolklassen) en dan kan het best weleens druk zijn. Veel foto’s gemaakt en opzoeken naar een soort VVV, we zouden daar het uitstapje kunnen afspreken.

We zijn 4 keer van het kastje naar de muur gestuurd. We begonnen er stevig van te balen. Linda zoek een ander adres op in de oude stad. Dus wij weer in de tram lijn 22, die reed tot de brug.

Het laatste stuk lopen we wel, het was 1 km. We kwamen weer bij een ticket shop. Ook deze kon ons niet helpen, maar bracht ons wel naar iemand die dat wel kon. Een aardige man, maar niet van de kaart die wij hebben. Hij probeerde het wel eerst,  maar stuurde ons door naar de goede agent. En alles goed kunnen regelen.

We gaan nog natuurlijk nog niets zeggen, dat lezen jullie morgen wel. Vanavond gaan we lekker lux uiteten in de oude stad, weer met de metro en de tram. Een dag kaart (24 uur) kost hier nog geen 5 euro.

Het eten was voortreffelijk, een mooi restaurant met een goede kaart! Echt iets speciaals onthoud 420 als je naar Praag gaat https://420restaurant.cz/en/

Nu zijn we klaar voor vandaag, we stonden om 03:15 op en zitter er nu wel een beetje doorheen. Nu uitrusten voor morgen. 

Dag 2

Na de lange dag van gisteren waren even goed redelijk bijtijds wakker. Maar we hebben rustig aangedaan. Eerst heerlijk ontbeten in het hotel en daarna weer op tram 22 gestapt.

Nu zijn we gestopt bij de oude Karelsburg, om daar foto’s van te maken liepen we een terrasje op dat grenst aan het water. Waarschijnlijk zijn daar gisteren na de voetbal nederlaag een deel van het terras meubilair in het water gegooid dus het was er druk met politieagenten.

Hierna liepen de brug over, echt heel mooi! We hadden voldoende tijd om dit deel van de stad te bekijken, ook hier vonden weer een kerkje. Van buiten leek het niet veel, maar binnen was het pracht en praal. Echt bizar mooi, veel marmer en goud en mega grote beelden. We keken onze ogen uit. Het was de St. Nicolaas kerk.

Langzaamaan moesten weer terug naar het plein in de oude stad voor de tour. Onderweg halen we een paar broodjes voor de lunch. We waren weer ruim op tijd op het plein, nog tijd voor een muntthee op zijn Praags! In een theepotje en met stukje citroen. En doe je een paar druppels citroensap erbij wordt de thee lichter van kleur, erg lekker!

De tour begon om 12:15 we gingen naar het concentratiekamp Terezín even buiten Praag. Dit was gehuisvest in een oud fort. Met de tourgids hadden we al snel een klik, hij wist veel van de tweede wereld oorlog, mogelijk heeft hij de zelfde boeken gelezen als ik. Het was een doorvoer kamp waar ook weer veel nare dingen gebeurt waren.

Na het fort gingen we nog naar een crematorium en naar een Getto museum echt weer bizar allemaal wat daar gebeurd is en hoe de USSR daarmee om ging. Er wonen nu nog steeds mensen in wat toen het getto was. Rond 18:00 waren we weer terug op het plein. En we hadden besloten om te gaan eten daar waar we een theetje gedronken hadden.

Goulash soep in brood, dat zag er zo leuk uit. Dus proberen we dat en het was erg lekker. Na het eten duiken weer de metro in en met de tram naar het hotel. De plannen voor morgen zijn gemaakt! O ja onderweg hebben zelfs regen gehad, niet heel ernstig hoor. In Praag was het weer droog.

Dag 3

Ook vandaag weer heerlijk op pad geweest, nu stond de Joodse wijk op de planning met de bizarre info die we gisteren van onze tourgids kregen! Van Hitler mocht hier niets gesloopt worden, hij wilde van Praag een museum maken van een uitgestorven ras. Hoe bizar is deze gedachte!!

Maar we hebben alles kunnen bekijken, het kerkhof en diverse Synagoge. Echt heel mooi, vooral de begraafplaats. Een keppeltje hoefde ik niet. Het is de oudste Joodse begraafplaats van Europa, ze liggen er in lagen van 11 diep, heel imposant.

Er was ook nog een klooster, ook deze hebben we ook bezocht. Dat viel een beetje tegen, er was ook bijna niemand. Voor de lunch gingen weer naar het plein voor brood met zwijn gebraad. Het viel een beetje tegen het brood was droog en de ham erg vet. 

Na de Joodse wijk hadden we het oude trein station nog op het lijstje staan, dus wij met het openbaar vervoer naar het station. Ook dit is weer erg mooi. We drinken daar lekker een theetje en kijken hoe we bij het dansende huis komen. We duiken weer de metro in, eerst aan de verkeerde kant. Gelukkig zagen we dit op tijd. En via de tram het laatste stuk.

Het dansende huis is een vrij nieuw gebouw, met een terras op de 7e etage. Dus wij naar boven, maar €6,50 voor uitzicht… nee. Eén consumptie verplichten snappen we wel! Maar betalen voor uitzicht.. En dat zie je pas als je boven bent.

Wij hebben het niet gedaan, en gelijk weer naar beneden gegaan. Het is verder best een indrukwekkend gebouw. We lopen langs de rivier weer richting de oude stad, wat een prachtige panden staan daar zeg. De een nog mooier versierd als de ander. Ja Praag heeft iets!

We zouden een ritje gaan doen met de hop-op bus maar die rijd maar tot 4 uur, misschien morgen nog even. Dus er moest een terrasje gezocht worden.

Dat is uiteraard gelukt en weer vlakbij die klok waar iedereen heen komt op de hele uren, een leuk restaurant met leuk personeel. We hebben daar ook heerlijk gegeten. Daarna met openbaar vervoer weer naar het hotel, wat gaat de tijd toch snel hier. Morgen is het alweer de laatste dag.

Dag 4

Het lijkt op een extra dag, maar dat was niet zo. Het stond gewoon goed in de agenda. En Linda maar proberen in te checken 😄en maar balen dat het niet lukt. En daarna de kapper afspraak van zaterdag cancelen.

Maar vandaag hebben ons weer prima vermaakt, eerst zijn maar eens in lijn 22 blijven zitten tot het eindstation. Dat was ergens in Praag 10 een buiten wijk, niet echt mooi. En de rit terug met al die haltes duurde ons te lang. 

Dus via Google maps een route uit gezocht en met de super snelle metro weer naar de oude stad. We zouden nog met de hop-opbus mee gaan. Dat was snel geregeld we hadden nog 20 minuten dus nog tijd voor koffie. Wij met oordoppen in de bus, door het drukke verkeer loopt de tekst niet helemaal synchroon.

De boot tour konden hun niet regel, is weer een ander bedrijfje, dus ter plekke zelf regelen. Prima gaan we doen, maar eerst nog een paar kerkjes bekijken. En op zoek naar een ander pleintje, het was inmiddels 29 graden 😅. En er was nog niet geluncht, dus opzoek naar iets simpels het werd de Subway.

En laat die nou vlakbij het pleintje zijn! Daar was ook nog een oud treinstation, altijd leuk om te zien. Van station zochten we onze weg weer naar de Karelsbrug. Deze route had een overstap, maar de lijnen die moesten nemen waren weg gekruist.

Gelukkig kwam er een bekende lijn aan rijden die bracht naar de Karelsbrug. Nu even kijken waar de bootjes waren. Er stonden matrozen en die wijzen ons de weg, de boottocht viel een beetje tegen. Maar wel een aantal beverratten gezien, dat verwacht je toch niet.

Na de boottocht was het inmiddels weer eettijd en het begon spontaan te regenen. Voor ons geen probleem, onze kleding was vochtig geworden van binnenuit. We hadden een soort Brammetje gevonden, je weet wel verse friet waar de schil nog aan zit. Dat was weer heerlijk. Daarna zijn we naar het hotel gegaan met wat boodschapjes en gaan ons klaarmaken voor vertrek van morgen.

Dag 5

De laatste dag is meestal een beetje een hang dag. Maar we vlogen om 18:30 dus er was nog tijd om dingen te doen. De bagage lag veilig bij het hotel en wij gingen de oude stad in. Er stond nog een bier museum op de planning. Deze ging om 10:30 open.

Er was nog tijd voor een theetje op een terrasje. En wat is het toch leuk om naar mensen te kijken. Het was er vroeg (voor ons) om half tien het eerste biertje te nemen. Maar voor het goede doel offerde we ons maar weer op😅.

Hierna bezochten nog twee kerken en zelfs konden we daar een kaarsje branden voor ieder die ons lief is. Bij de vorige kerken stonden LED kaarsjes en dat is toch anders! Het begon lunchtijd te worden, wij weer naar het oude plein om een leuk terrasje op te zoeken.

We hadden besloten uitgebreid te lunchen, Linda nam de schnitzel en ik de homemade ribben. Bij de opmerkingen “homemade” heb ik altijd zoiets van 🤔 hoe maak je ribben?

Het eten werd gebracht de schnitzel en goulash! Ja maar ik had de huis gemaakte ribben besteld.. die kwam wat later. Ook wel apart, om de beurt eten. Gelukkig hadden daar ook de tijd voor. We moesten uiterlijk 15:00 bij het hotel weggaan.

Met het ov zou het 3 kwartier duren, eerst met de tram naar het metrostation, met de metro naar het busstation en met bus 59 naar terminal 2. Inchecken was snel gebeurd, we waren er ook wel vroeg. Dus hier nog even bankhangen. De volgende stap was de douane.

Riem af schoenen uit, het leek het zelfde als Schiphol! Maar toch weer iets anders. Hier moesten we de vloeistoffen uit de tas halen. Linda deed dat braaf, maar bij mij zat het onderin mijn tas in een schoen. Uiteraard werd dat ontdekt en moest alles gecontroleerd worden. 

We moesten naar gate C4, die was druk bezocht, dus gingen ergens anders zitten. Bij C4 werd het stiller, dus wij ging daar zitten. Maar opeens werden we verzocht naar C2 te gaan. Toen ging het allemaal snel, en voor je het weet zitten we in het vliegtuig, dit keer achter elkaar.

Dank zij de meneer naast mij, die wilde ruilen met Linda zaten we toch nog naast elkaar. Het is slechts een uur vliegen, maar een broodje en drinken waren welkom KLM! We lopen richting de bussen naar Nieuw Vennep en voor je het door hebt loop je weer in Toolenburg! Even wat drinken bij Paula en Onno en de vorderingen in het huis bewonderen! Dat wordt echt fantastisch daar!